GOOGLE TRANSLATE        Benvingut      Bienvenido   English  Welcome     Bienvenue     Willkommen     Bem-vindo     عربي     中文     日本語  
Inicio  
Si vols rebre el nostre Butlletí setmanal
Fes-te soci Col•labora amb la Fundació
Fundació: info@histocat.cat
EMAIL : Inicio
CLAU:  
  RSS   |   PUBLICITAT   |  CARRET DE LA COMPRA   |   COMANDES
Inicio
Portada          La Fundació          Enllaços          Serveis          Botiga Histocat          Club Histocat

Les investigacions
Art català
Descoberta catalana d'Amèrica
Els Àustries i Catalunya
Filosofia de la nació
Ibers. Fonament nacional
Memòria històrica
Palestra
Segle d'Or
1808

Seccions especials

Actualitat
Editorials
Qui és...?

Articles

Sabies que...?
Recomanacions
Club Histocat
Registra't

Edicions FEHC

Seleccions Histocat
  usuaris conectats ara mateix

Ruta El Laberint d'Horta. 16.09.12
Fruit de la col·laboració amb l'associació Emblecat, la Fundació d'Estudis Històrics de Catalunya us ofereix una ruta cultural pel Laberint d'Horta de...


COMPARTIR
8: Joan Pujol “Garbo” (1912-1988)

8: Joan Pujol “Garbo” (1912-1988)


Malgrat que els tràilers de publicitat distribuïts per molts cinemes de Barcelona el presenten com l'espia espanyol que va enganyar Hitler, Joan Pujol "Garbo" era català. Nascut a Barcelona l'any 1912, l'any 1942 aconsegueix persuadir els alemanys que era un nazi convençut que vivia a Londres on havia crear una eficaç xarxa d'espies que treballaven per al Tercer Reich. En realitat, però, vivia a Lisboa, la xarxa era del tot fictícia i treballava per als serveis d'intel·ligència britànics.

Pujol, gràcies a la confiança que s'havia sabut guanyar en els cercles més alts de l'espionatge alemany, va jugar un paper clau en l'èxit de l’operació Fortitude, operació de distracció que tenia com a objectiu enganyar els alemanys sobre el lloc i el moment en què es produiria la invasió de Normandia (operació Overlord). La informació falsa que va subministrar Pujol als serveis d’intel·ligència alemanys va ajudar a persuadir Hitler que l’atac principal tindria lloc al Pas de Calais. Convençut de la veracitat de les informacions de Garbo, l’alt comandament alemany va traslladar cap a aquest punt tropes estacionades a Normandia, fet que va ajudar a l’èxit aliat del Dia D.

Irònicament, la reputació de Garbo entre els alemanys va augmentar amb l'afer del Dia D. El 29 de juliol de 1944 era informat que se li havia atorgat la Creu de Ferro pel Führer, pels seus "serveis extraordinaris" a Alemanya.

Que Pujol no va ser mai un mercenari com és el cas de molts agents dobles, ho demostra el fet que els diners que rebia dels alemanys per al manteniment de la seva xarxa inexistent d'espies no se'ls quedava sinó que els entregava íntegrament als britànics. De manera que els mateixos nazis finançaven, sense saber-ho, una organització que tenia com a objectiu aconseguir la seva derrota.

Joan Pujol ha estat, sens duote, el català que més influència ha tingut en la història del segle XX. Sense la seva habilitat, el desembarcament de Normandia hauria estat, segurament, un fracàs, les conseqüències del qual haurien capgirat el futur d’Europa i del món.

Armand Sanmamed

 11 de Maig de 1258
Tractat de Corbeil
 dies d'ocupació francesa.

7 de novembre de 1659
Tractat dels Pirineus
 dies d'ocupació francesa.

11 de setembre de 1714
Capitulació de Barcelona
 dies d'ocupació espanyola.
 
Inici