GOOGLE TRANSLATE        Benvingut      Bienvenido   English  Welcome     Bienvenue     Willkommen     Bem-vindo     عربي     中文     日本語  
Inicio  
Si vols rebre el nostre Butlletí setmanal
Fes-te soci Col•labora amb la Fundació
Fundació: info@histocat.cat
EMAIL : Inicio
CLAU:  
  RSS   |   PUBLICITAT   |  CARRET DE LA COMPRA   |   COMANDES
Inicio
Portada          La Fundació          Enllaços          Serveis          Botiga Histocat          Club Histocat

Les investigacions
Art català
Descoberta catalana d'Amèrica
Els Àustries i Catalunya
Filosofia de la nació
Ibers. Fonament nacional
Memòria històrica
Palestra
Segle d'Or
1808

Seccions especials

Actualitat
Editorials
Qui és...?

Articles

Sabies que...?
Recomanacions
Club Histocat
Registra't

Edicions FEHC

Seleccions Histocat
  usuaris conectats ara mateix

Ruta El Laberint d'Horta. 16.09.12
Fruit de la col·laboració amb l'associació Emblecat, la Fundació d'Estudis Històrics de Catalunya us ofereix una ruta cultural pel Laberint d'Horta de...


COMPARTIR
16 : Francesc Galí (1539-1591)

16 : Francesc Galí (1539-1591)


Navegant català. Va ser el primer navegant europeu que va penetrar la badia on avui hi ha el port de San Francisco, 200 anys abans que uns altres catalans Gaspar de Portolà i Pere Fages arribessin al port més meridional de San Diego, l’any 1769.  

Se sap que Galí va estar al Japó, a les Filipines i a Macao. El 1585 va rebre l’encàrrec del virrei de Mèxic de trobar un port a la costa de Califòrnia que servís per abastir les naus provinents de Filipines i d’explorar la costa del nord d’Amèrica que alguns creien que era una extensió de la de Xina. Galí, a partir de les seves observacions, va concloure correctament, que hi devia haver alguna mena de canal o estret que separés “el continent de Nova Espanya i els països d’Àsia i Tartària.” Sembla que, durant el viatge, s’havien de provar uns nous aparells de navegació, especialment un de destinat a l’observació de les varacions de la brúixola, inventat per Jaume Joan, cartògraf i astrònom català, que també va participar en l’expedició.  

Es pensava que Galí que havia arribat a la costa més meridional d’Alaska, però sembla que no hi va arribar per poc, la qual cosa no li resta el mèrit de ser el primer europeu que va resseguir les costes pacífiques del nord d’Amèrica.  

Alexander von Humboldt ens diu que els manuscrits dels viatges de Galí van ser trobats a Goa pel viatger holandès Jan Huygen van Linschoten, qui els va publicar a Amsterdam, traduïts a l’holandès, el 1596. L’any 1598, van ser traduïts a l’anglès i al francès, el 1610. Alguns investigadors creuen que Galí va redactar un relat més llarg dels seus viatges i experiències que s’ha perdut, però del qual queden alguns fragments a la Biblioteca Nacional de Mèxic amb el títol de “Viaje, descubrimientos y observaciones de Acapulco a Filipinas y desde allí a Macao y por la costa de Nipon a la Nueva España”. 

Armand Sanmamed11 de Maig de 1258
Tractat de Corbeil
 dies d'ocupació francesa.

7 de novembre de 1659
Tractat dels Pirineus
 dies d'ocupació francesa.

11 de setembre de 1714
Capitulació de Barcelona
 dies d'ocupació espanyola.
 
Inici