GOOGLE TRANSLATE        Benvingut      Bienvenido   English  Welcome     Bienvenue     Willkommen     Bem-vindo     عربي     中文     日本語  
Inicio  
Si vols rebre el nostre Butlletí setmanal
Fes-te soci Col•labora amb la Fundació
Fundació: info@histocat.cat
EMAIL : Inicio
CLAU:  
  RSS   |   PUBLICITAT   |  CARRET DE LA COMPRA   |   COMANDES
Inicio
Portada          La Fundació          Enllaços          Serveis          Botiga Histocat          Club Histocat

Les investigacions
Art català
Descoberta catalana d'Amèrica
Els Àustries i Catalunya
Filosofia de la nació
Ibers. Fonament nacional
Memòria històrica
Palestra
Segle d'Or
1808

Seccions especials

Actualitat
Editorials
Qui és...?

Articles

Sabies que...?
Recomanacions
Club Histocat
Registra't

Edicions FEHC

Seleccions Histocat
  usuaris conectats ara mateix

Ruta El Laberint d'Horta. 16.09.12
Fruit de la col·laboració amb l'associació Emblecat, la Fundació d'Estudis Històrics de Catalunya us ofereix una ruta cultural pel Laberint d'Horta de...


COMPARTIR
17 : Joan Baptista Picornell i Gomila (1759-1825)

17 : Joan Baptista Picornell i Gomila (1759-1825)


Nascut a Ciutat de Mallorca, va estudiar filosofia a la Universitat Lul·liana. Va treballar com a mestre d’escola i va ser autor de diverses obres de caire pedagògic. Es va graduar en medicina a París. Il·lustrat, francmaçó i activista polític, va traduir al castellà la Declaració dels Drets de l’Home i del Ciutadà que va aparèixer en el document “Declaración de los Derechos del Hombre y del Ciudadano con varias máximas republicanas y un discurso preliminar dirigido a los americanos”. La importància d’aquest text rau en el fet que va servir d’ideari polític per a les primeres conspiracions hispanoamericanes.  

Va participar a Madrid en la Conspiració de San Blas, inspirada en la revolució francesa. Fracassada la conspiració, va ser desterrat a La Guaira (Veneçuela), on arribà el desembre de 1796 i fou tancat als soterranis del fort de la ciutat. A la guàrdia del presidi hi havia en Josep Rossinyol, natural de la Pobla de Lillet, amb qui va establir una bona amistat.   

Rossinyol va fer d’enllaç entre Picornell, que havia esdevingut un famós revolucionari, i elements vençolans descontents amb la situació del seu país, entre els quals destacaven Manuel Gual, militar, fill del també militar català Mateu Gual, que havia estat governador de la provincia de Cumanà i José María España, també d’origen català.  

Tots tres van preparar un pla per enderrocar el poder espanyol i proclamar la república a partir de la unió de diferents províncies veneçolanes, que comptava amb el suport de comerciants i altres grups socials, conegut per la historiografia com a Conspiració de Gual i España o Conspiració de La Guaira. Descoberts, Gual i Picornell van poder fugir, però España va ser capturat, penjat i el seu cos esquarterat.  

Més endavant, Picornell va col·laborar amb Francisco de Miranda en la lluita per la independència de Veneçuela. El 1811, constituïda la primera república veneçolana, Miranda el nomena intendent de la policia de Caracas. La reacció dels reialistes provoca la capitulació de Miranda el 1812 i Picornell ha de tornar a fugir, aquest cop a Nova York, on exercirà de metge. Va morir a Cuba el 1825. 

Armand Sanmamed11 de Maig de 1258
Tractat de Corbeil
 dies d'ocupació francesa.

7 de novembre de 1659
Tractat dels Pirineus
 dies d'ocupació francesa.

11 de setembre de 1714
Capitulació de Barcelona
 dies d'ocupació espanyola.
 
Inici