GOOGLE TRANSLATE        Benvingut      Bienvenido   English  Welcome     Bienvenue     Willkommen     Bem-vindo     عربي     中文     日本語  
Inicio  
Si vols rebre el nostre Butlletí setmanal
Fes-te soci Col•labora amb la Fundació
Fundació: info@histocat.cat
EMAIL : Inicio
CLAU:  
  RSS   |   PUBLICITAT   |  CARRET DE LA COMPRA   |   COMANDES
Inicio
Portada          La Fundació          Enllaços          Serveis          Botiga Histocat          Club Histocat

Les investigacions
Art català
Descoberta catalana d'Amèrica
Els Àustries i Catalunya
Filosofia de la nació
Ibers. Fonament nacional
Memòria històrica
Palestra
Segle d'Or
1808

Seccions especials

Actualitat
Editorials
Qui és...?
Sabies que...?

Articles

Recomanacions
Club Histocat
Registra't

Edicions FEHC

Seleccions Histocat
  usuaris conectats ara mateix

Ruta El Laberint d'Horta. 16.09.12
Fruit de la col·laboració amb l'associació Emblecat, la Fundació d'Estudis Històrics de Catalunya us ofereix una ruta cultural pel Laberint d'Horta de...


COMPARTIR
9 : Iñigo López de Recalde o de Loiola

9 : Iñigo López de Recalde o de Loiola


Iñigo López de Recalde o de Loiola, conegut com a Sant Ignasi de Loiola, fill de Beltrán Yáñez de Óñez i Loiola i Marina Sánchez de Licona i Balda, va néixer, segons la historiografia oficial, l’any 1491 a Loiola, al País Basc.

  Va tenir una joventut força agitada: dones, joc, duels, aventures militars; fins i tot va estar implicat en un assassinat, mai no provat. Va ser ferit durant les campanyes navarreses contra l’exèrcit francès el 20 de maig de 1521. Durant la convalescència, va patir una crisi espiritual que el duria a buscar refugi en la religió, en un canvi de vida radical.

  L’any 1522 se’n va a Montserrat a meditar. Després de passar-hi uns dies (entre 3 i 1, segons les fonts), decideix començar una nova vida i, per fer-ho, escull la ciutat de Manresa. Marxa de Montserrat cap a Manresa i “per no ser reconegut, no va agafar la carretera que conduia directament a Barcelona, on trobaria molts que el coneixien i el respectaven”. Segons sembla, volia estar sol o mantenir l’anonimat.

  L’any 1522, el futur sant Ignasi tenia 30 anys i no hi ha cap notícia que hagués vingut mai a Catalunya abans. Així doncs, tot just arribat a Catalunya, a Manresa, molt lluny de la seva pàtria, qui el podia reconèixer? Qui el podia conèixer i respectar, abans de convertir-se en un home sant?

  D’aquest i d’altres enigmes de la vida d’Ignasi de Loiola i del seu entorn familiar (el germà gran, Juan Pérez, per exemple, va noliejar una nau en el segon viatge de Colom, el 1493) en continuarem parlant en aquesta secció.

  

Per saber-ne més:

·        W.W. Meissner, Ignacio de Loyola. Psicología de un santo. Madrid, 1995.

  

Carles Camp11 de Maig de 1258
Tractat de Corbeil
 dies d'ocupació francesa.

7 de novembre de 1659
Tractat dels Pirineus
 dies d'ocupació francesa.

11 de setembre de 1714
Capitulació de Barcelona
 dies d'ocupació espanyola.
 
Inici