GOOGLE TRANSLATE        Benvingut      Bienvenido   English  Welcome     Bienvenue     Willkommen     Bem-vindo     عربي     中文     日本語  
Inicio  
Si vols rebre el nostre Butlletí setmanal
Fes-te soci Col•labora amb la Fundació
Fundació: info@histocat.cat
EMAIL : Inicio
CLAU:  
  RSS   |   PUBLICITAT   |  CARRET DE LA COMPRA   |   COMANDES
Inicio
Portada          La Fundació          Enllaços          Serveis          Botiga Histocat          Club Histocat

Les investigacions
Art català
Descoberta catalana d'Amèrica
Els Àustries i Catalunya
Filosofia de la nació
Ibers. Fonament nacional
Memòria històrica
Palestra
Segle d'Or
1808

Seccions especials

Actualitat
Editorials
Qui és...?
Sabies que...?

Articles

Recomanacions
Club Histocat
Registra't

Edicions FEHC

Seleccions Histocat
  usuaris conectats ara mateix

Ruta El Laberint d'Horta. 16.09.12
Fruit de la col·laboració amb l'associació Emblecat, la Fundació d'Estudis Històrics de Catalunya us ofereix una ruta cultural pel Laberint d'Horta de...


COMPARTIR
57: Les tres nacions més instruïdes en l

57: Les tres nacions més instruïdes en l'art nàutic del món (II)


En un article anterior, la meva amiga n'Eva Sans, parlava de Les tres nacions més instruïdes del món. Avui i en la línia d'aquell article, us presento un altre mostra, en aquest cas concretament una publicació de 1779, on podem veure com el concepte "NACIÓ", és totalment aplicable a Catalunya. Per si algú en tenia dubtes.

  Aquesta és una ressenya històrica del segle XVIII, d'origen espanyol, on en el text original, parlen de la Nació Catalana.

  Els comentaris a escrits a ma que veureu en la mateixa reproducció d'aquest document, són d'un militant d'ERC del Casal de Poble Nou (Barcelona), en Manel Martínez. En Manel és un català de 77 anys originari de Córdoba, lluitador antifranquista i actor de mil i una guerres veïnals. Un exemple a seguir. Els comentaris són en castellà perquè en Manel, per origen i per la formació rebuda a la seva època no sap escriure en català.

  Paso a reproduir els textos d’en Manel Martinez per si no els llegiu clarament. En el primer paràgraf ens diu:

“MEMÓRIAS HISTÓRICAS”

“Sobre la marina comercio y artes de la antigua ciudad de Barcelona”

  Cuando hay personas que se empeñan en ocultar la história de Cataluña, para negar que es una NACIÓN, vale la pena reproducir unos parrafos, muy ilustrativos en lo que se refiere a este tema, del libro que se indica al principio, publicado en el año 1779, (en castellano antiguo) por la Real Academia de la História y de las Buenas Letras de Sevilla. Que fue dedicado por esta entidad, al rey Carlos III. Que señala: “La justicia, pues y la gratitud, consagran hoy a su augusto (?) fundador, la história de la floreciente marina, comercio y artes que poseyeron los catalanes en los siglos pasados.”

  En el darrer paràgraf, en Manel Martinez conclou:

  La história da fe de que Cataluña es una NACION y sino ejerce como tal, es porque Felipe V, gano su guerra contra la NACION catalana en 1714 y la sometió a su mandato, através de una brutal represión.

Manuel Martinez

  Pel que fa al text en si del llibre que reproduïm, potser millor que el llegiu vosaltres mateixos directament i tragueu les vostres pròpies conclusions.Joaquim UllanAgraïments:

  • A en Lluís Gutierrez per la seva col·laboració.


11 de Maig de 1258
Tractat de Corbeil
 dies d'ocupació francesa.

7 de novembre de 1659
Tractat dels Pirineus
 dies d'ocupació francesa.

11 de setembre de 1714
Capitulació de Barcelona
 dies d'ocupació espanyola.
 
Inici