GOOGLE TRANSLATE        Benvingut      Bienvenido   English  Welcome     Bienvenue     Willkommen     Bem-vindo     عربي     中文     日本語  
Inicio  
Si vols rebre el nostre Butlletí setmanal
Fes-te soci Col•labora amb la Fundació
Fundació: info@histocat.cat
EMAIL : Inicio
CLAU:  
  RSS   |   PUBLICITAT   |  CARRET DE LA COMPRA   |   COMANDES
Inicio
Portada          La Fundació          Enllaços          Serveis          Botiga Histocat          Club Histocat

Les investigacions
Art català
Descoberta catalana d'Amèrica
Els Àustries i Catalunya
Filosofia de la nació
Ibers. Fonament nacional
Memòria històrica
Palestra
Segle d'Or
1808

Seccions especials

Actualitat
Editorials
Qui és...?

Articles

Sabies que...?
Recomanacions
Club Histocat
Registra't

Edicions FEHC

Seleccions Histocat
  usuaris conectats ara mateix

Ruta El Laberint d'Horta. 16.09.12
Fruit de la col·laboració amb l'associació Emblecat, la Fundació d'Estudis Històrics de Catalunya us ofereix una ruta cultural pel Laberint d'Horta de...


COMPARTIR
45. Jaume Rasquí, governador del Riu de la Plata (1557-1559)

45. Jaume Rasquí, governador del Riu de la Plata (1557-1559)


Explorador i colonitzador valencià que va signar el 30 de desembre de 1557 unes capitulacions per dur a terme una expedició de conquesta de territoris al Riu de la Plata. Segons s’estipulava, havia de fundar quatre poblacions en territoris dels actuals Brasil, Uruguai, Paraguai, Bolívia i Argentina de les quals seria governador i capità general, així com “de todas las demas que vos poblaredes en docientas leguas desde el rio de la Plata, donde habeis de hacer las dos poblaciones de las quatro, hasta el estrecho de Magallanes derechamente por la costa del mar del norte" (Capitulación de 30/12/1557 en volumen 16 Archivo Morla Vicuña).

 

Fill d’un mercader valencià, Rasquí ja havia participat en les expedicions de descoberta i conquesta del Riu de la Plata, d’on havia tornat per desavinences amb el governador Domingo Martínez d’Irala. Precisament, aquests antecedents en la conquesta van resultar determinants per persuadir la corona i aconseguir els càrrecs que demanava.

 

Està documentada la participació d’altres valencians en la relació que es conserva de la preparació de l’expedició. Alguns dels noms que hi apareixen són: Joan Boïl, que tindria el càrrec d’almirall de la flota, Pere Polo, Jeroni Borrell, Pere Lluís Casanova o Guillem Ramon Sabrugada, entre d’altres.

 

El projecte de Rasquí era força ambiciós ja que preveia la represa de l’antic assentament de Santi Spiritu fundat per Sebastià Cabot el 1527, posició estratègica per a la implementació del comerç amb el Perú, a través del riu Caracanyà i amb Asunción, remuntant el Paranà i, sobretot, havia de servir de base per a la conquesta de la Patagònia.

 

Sembla que, tanmateix, l’expedició va ser un fracàs i que Rasquí va tornar arruïnat, l’any 1560, a la península, on moriria cap al 1571.

 

 

 

Armand Sanmamed11 de Maig de 1258
Tractat de Corbeil
 dies d'ocupació francesa.

7 de novembre de 1659
Tractat dels Pirineus
 dies d'ocupació francesa.

11 de setembre de 1714
Capitulació de Barcelona
 dies d'ocupació espanyola.
 
Inici