GOOGLE TRANSLATE        Benvingut      Bienvenido   English  Welcome     Bienvenue     Willkommen     Bem-vindo     عربي     中文     日本語  
Inicio  
Si vols rebre el nostre Butlletí setmanal
Fes-te soci Col•labora amb la Fundació
Fundació: info@histocat.cat
EMAIL : Inicio
CLAU:  
  RSS   |   PUBLICITAT   |  CARRET DE LA COMPRA   |   COMANDES
Inicio
Portada          La Fundació          Enllaços          Serveis          Botiga Histocat          Club Histocat

Les investigacions
Art català
Descoberta catalana d'Amèrica
Els Àustries i Catalunya
Filosofia de la nació
Ibers. Fonament nacional
Memòria històrica
Palestra
Segle d'Or
1808

Seccions especials

Actualitat
Editorials
Qui és...?
Sabies que...?

Articles

Recomanacions
Club Histocat
Registra't

Edicions FEHC

Seleccions Histocat
  usuaris conectats ara mateix

Ruta El Laberint d'Horta. 16.09.12
Fruit de la col·laboració amb l'associació Emblecat, la Fundació d'Estudis Històrics de Catalunya us ofereix una ruta cultural pel Laberint d'Horta de...


COMPARTIR
99: Un català va introduir el conreu del cafè a Cuba

99: Un català va introduir el conreu del cafè a Cuba


És ben sabut que l’introductor del conreu de la canya de sucre al Carib i, per extensió a tot Amèrica, va ser el català Miquel Ballester, company i amic de Colom. Ballester va acompanyar Colom en el segon viatge a Amèrica (1493) i va edevenir un dels seus homes de confiança en els moments més difícils de la vida del descobridor. Ballester va introduir la indústria del sucre primer a Santo Domingo i, posteriorment, a Cuba on va instal·lar el primer trapiche (paraula, per cert, procedent del català trapig); és a dir, el primer molí de canya de sucre de l’illa.

Gairebé 250 anys més tard, un altre català, Josep Gelabert, va ser l’introductor del conreu d’un producte que, abans d’esdevenir una infusió d’ús corrent, només es feia servir en l’elaboració de licors i medicines: el cafè. Gelabert, comptador major (funcionari de finances) a Cuba, va portar llavors de la varietat Esperança d’Aràbia des de Santo Domingo (curiosament, un recorregut similar al que havia fet la canya de sucre) a la seva finca de Wajay, als afores de l’Havana. Allí va establir, l’any 1748, el primer cafetar de l’illa de Cuba.

No deixa de sorprendre el pes dels catalans, en aquest cas, en la història de l’agricultura colonial americana, tenint en compte que la historiografia oficial considera que, tret dels nombrosos missioners que hi van anar a escampar la fe cristiana, el nombre de catalans instal·lats al continent americà, abans del famós decret de Carles III del 1778 que permetia la relació directa dels ports catalans amb Amèrica, era purament anecdòtic.

Les històries de Ballester i Gelabert són, juntament amb la de molts altres (com els que periòdicament us anem presentant en la nostra web), testimoni fefaent que, en la història d’Amèrica (i no només), als catalans fa temps que ens amaguen l’ou.

 

Armand Sanmamed
30 de juny de 200911 de Maig de 1258
Tractat de Corbeil
 dies d'ocupació francesa.

7 de novembre de 1659
Tractat dels Pirineus
 dies d'ocupació francesa.

11 de setembre de 1714
Capitulació de Barcelona
 dies d'ocupació espanyola.
 
Inici