GOOGLE TRANSLATE        Benvingut      Bienvenido   English  Welcome     Bienvenue     Willkommen     Bem-vindo     عربي     中文     日本語  
Inicio  
Si vols rebre el nostre Butlletí setmanal
Fes-te soci Col•labora amb la Fundació
Fundació: info@histocat.cat
EMAIL : Inicio
CLAU:  
  RSS   |   PUBLICITAT   |  CARRET DE LA COMPRA   |   COMANDES
Inicio
Portada          La Fundació          Enllaços          Serveis          Botiga Histocat          Club Histocat

Les investigacions
Art català
Descoberta catalana d'Amèrica
Els Àustries i Catalunya
Filosofia de la nació
Ibers. Fonament nacional
Memòria històrica
Palestra
Segle d'Or
1808

Seccions especials

Actualitat
Editorials
Qui és...?
Sabies que...?

Articles

Recomanacions
Club Histocat
Registra't

Edicions FEHC

Seleccions Histocat
  usuaris conectats ara mateix

Ruta El Laberint d'Horta. 16.09.12
Fruit de la col·laboració amb l'associació Emblecat, la Fundació d'Estudis Històrics de Catalunya us ofereix una ruta cultural pel Laberint d'Horta de...


COMPARTIR

111: Salvador Dalí i Cristòfor Colom


  

Aquest és un quadre del genial Salvador Dalí titulat La descoberta d’Amèrica per Cristòfor Colom. El va pintar pels voltants del 1958-59 i es conserva al The Salvador Dali Museum de la ciutat nord-americana de Saint Petersburg, a l’estat de la Florida.

Si ens hi fixem, veurem que l’autor no va pintar cap bandera castellana a cap dels vaixells que acompanyaven el descobridor. Només s’hi veuen banderes catalanes, pintades de forma diversa.

Probablement, qualsevol que s’ hagi fixat en aquest detall no l’hi haurà donat gaire importància i ho haurà atribuït a una més de les múltiples extravagàncies que aquest artista va protagonitzar al llarg de la seva vida.

Però podem aventurar una altra hipòtesi: Salvador Dalí, tot i que estimava Catalunya, mai va manifestar-se com un nacionalista català. Per tant, podem deduir que aquesta contradicció manifesta de la historiografia oficial no va ser un acte de catalanisme militant. Senzillament, va ambientar l’escena com ell creia que s’havia esdevingut realment, aquell fet històric.

En aquells anys existia a l’Empordà, com a Barcelona, la tradició oral que l’expedició de la descoberta d’Amèrica havia partit de Catalunya. En Salvador Dalí era empordanès, de Figueres, i durant tota la seva vida va connectar molt amb la gent del poble, per la qual cosa aquesta tradició, ben viva en l’imaginari col·lectiu empordanès, li era prou familiar.

Segurament, per això, va pintar banderes catalanes als vaixells de la Descoberta, perquè donava total credibilitat a l’imaginari col·lectiu empordanès avui, malauradament, gairebé perdut.

  

Carles Camp

27 d'ocubre de 2009

 

 11 de Maig de 1258
Tractat de Corbeil
 dies d'ocupació francesa.

7 de novembre de 1659
Tractat dels Pirineus
 dies d'ocupació francesa.

11 de setembre de 1714
Capitulació de Barcelona
 dies d'ocupació espanyola.
 
Inici