GOOGLE TRANSLATE        Benvingut      Bienvenido   English  Welcome     Bienvenue     Willkommen     Bem-vindo     عربي     中文     日本語  
Inicio  
Si vols rebre el nostre Butlletí setmanal
Fes-te soci Col•labora amb la Fundació
Fundació: info@histocat.cat
EMAIL : Inicio
CLAU:  
  RSS   |   PUBLICITAT   |  CARRET DE LA COMPRA   |   COMANDES
Inicio
Portada          La Fundació          Enllaços          Serveis          Botiga Histocat          Club Histocat

Les investigacions
Art català
Descoberta catalana d'Amèrica

Actualitat

Articles i documents

Publicacions

Cartografia

Col·labora

Els Àustries i Catalunya
Filosofia de la nació
Ibers. Fonament nacional
Memòria històrica
Palestra
Segle d'Or
1808

Seccions especials

Actualitat
Editorials
Qui és...?
Sabies que...?
Recomanacions
Club Histocat
Registra't

Edicions FEHC

Seleccions Histocat
  usuaris conectats ara mateix

Ruta El Laberint d'Horta. 16.09.12
Fruit de la col·laboració amb l'associació Emblecat, la Fundació d'Estudis Històrics de Catalunya us ofereix una ruta cultural pel Laberint d'Horta de...


COMPARTIR

Charles Merrill presenta el seu llibre "Colom. 500 anys enganyats" a Barcelona (31.10.2009)


LLUÍS LLORT
DIARI AVUI
1 NOVEMBRE 2009
 

"Fa segles que es debat l'origen de Cristòfol Colom. Si bé des dels anys 80 han aparegut diversos llibres que defensen la catalanitat del descobridor, la majoria són "teories rocambolesques i han restat credibilitat als treballs seriosos presentats fins al moment", va comentar Francesc Albarder, president del Centre d'Estudis Colombins, durant la presentació de l'assaig Colom. 500 anys enganyats. Per què s'amaga l'origen català del descobridor d'Amèrica, de l'estudiós nord-americà Charles J. Merrill i publicat per Cossetània (l'original en anglès va aparèixer fa un any i, fins ara, només ha estat traduït al català).

Es tracta de la síntesi de 20 anys de recerca de Merrill, que, en un català perfecte, va explicar que "el 1976 vaig venir a Barcelona per fer la tesi doctoral sobre Curial e Güelfa; el 1980 vaig escoltar als EUA una conferència sobre la possible catalanitat de Colom i, pocs anys després, vaig començar a reunir i analitzar tota la informació seriosa sobre el tema". Si bé l'assaig no aporta res que no se sàpiga, reuneix moltes virtuts, com és la neutralitat de l'autor (que va escriure'l per al públic anglosaxó), el rigor històric, el respecte cap a altres teories i la capacitat d'oferir en 250 pàgines milers d'hores d'investigació amb l'objectiu de demostrar els punts febles de la teoria més forta, segons la qual Colom era genovès, i la solidesa de la seva catalanitat, amb arguments que expliquen el moment polític del segle XV que va exigir que s'ocultés la veritat."

Accés a l'article de l'AVUI

El dia 28 d'octubre, RAC1 va entrevistar en Charles J. Merrill al programa L'Oracle. Podeu accedir a la gravació de l'entrevista a través d'aquest enllaç.

 

A continuació us oferim vàries imatges de l'acte de presentació del llibre al Centre d'Estudis Colombins. Les fotografies han estat fetes per Reinald Benet: 

 

 

 

 

 

 

 11 de Maig de 1258
Tractat de Corbeil
 dies d'ocupació francesa.

7 de novembre de 1659
Tractat dels Pirineus
 dies d'ocupació francesa.

11 de setembre de 1714
Capitulació de Barcelona
 dies d'ocupació espanyola.
 
Inici