GOOGLE TRANSLATE        Benvingut      Bienvenido   English  Welcome     Bienvenue     Willkommen     Bem-vindo     عربي     中文     日本語  
Inicio  
Si vols rebre el nostre Butlletí setmanal
Fes-te soci Col•labora amb la Fundació
Fundació: info@histocat.cat
EMAIL : Inicio
CLAU:  
  RSS   |   PUBLICITAT   |  CARRET DE LA COMPRA   |   COMANDES
Inicio
Portada          La Fundació          Enllaços          Serveis          Botiga Histocat          Club Histocat

Les investigacions
Art català
Descoberta catalana d'Amèrica
Els Àustries i Catalunya
Filosofia de la nació
Ibers. Fonament nacional
Memòria històrica
Palestra
Segle d'Or
1808

Seccions especials

Actualitat
Editorials
Qui és...?

Articles

Sabies que...?
Recomanacions
Club Histocat
Registra't

Edicions FEHC

Seleccions Histocat
  usuaris conectats ara mateix

Ruta El Laberint d'Horta. 16.09.12
Fruit de la col·laboració amb l'associació Emblecat, la Fundació d'Estudis Històrics de Catalunya us ofereix una ruta cultural pel Laberint d'Horta de...


COMPARTIR
66: Rossend Arús fundador de la maçoneria catalana independent

66: Rossend Arús fundador de la maçoneria catalana independent


Escriptor, un dels grans impulsors del teatre català que, a finals de segle XIX, era l’espectacle de masses per excel·lència i autèntic motor de la difusió de la cultura en llengua catalana. Arús és autor de més de 40 peces de teatre de caire costumista i festiu en català. Periodista i polític d’ideologia federal, tot i no militar en cap partit polític. Amic de Valentí Almirall va ser secretari del Primer Congrés Catalanista (1880).

 

Destacat maçó, de nom simbòlic Fivaller, l’any 1884 ja havia assolit el grau 33 (el màxim segons el ritu escocès). És considerat el fundador de la maçoneria catalana ja que, al llarg de la seva trajectòria com a maçó, va lluitar, en tot moment, per aconseguir una maçoneria catalana independent, per la qual cosa va haver d’enfrontar-se a la incomprensió i els constants entrebancs de la maçoneria espanyola. Per mirar d’esquivar-los i aconseguir el seu propòsit, va arribar a afiliar-se a la maçoneria portuguesa.

 

D’acord amb les seves conviccions catalanistes, va fundar la lògia catalanista Avant núm. 149. (1880), la Gran Llotja Simbòlica Departamental de Catalunya (1885) i la Gran Llotja Simbòlica Catalana Balear (1886). Aquesta última volia “aconseguir que Catalunya formi un Estat sobirà i autònom, sense altres limitacions que les derivades del contracte que subscrigui i la uneixi amb les altres regions ibèriques”. L'any 1887, gràcies a la feina incansable d’Arús, la maçoneria catalana aconseguia el reconeixement com a família de la francmaçoneria universal en el territori del Principat de Catalunya i de les Illes Balears. Tot i això, l’existència de la Gran Llotja Catalana Balear es veuria constantment condicionada per l’animadversió del Gran Oriente Espanyol que, després del Congrés de Ginebra de 1902, aconseguiria aïllar-la internacionalment.

 

En morir, l’any 1891, Rossend Arús va disposar, en el seu testament, que els seus béns i la seva col·lecció de llibres servissin per a la creació d’una biblioteca pública. La Biblioteca Arús, primera biblioteca pública de Barcelona va ser inaugurada el 1895, i tot i el parèntesi franquista, continua en servei, actualment especialitzada, com no podia ser d’altra manera, en temes maçònics i en altres moviments socials de finals del segle XIX. A més de preservar un aire encantadorament decimonònic, presenta la particularitat de tenir, juntament amb Nova York i París, una de les tres úniques estàtues de la llibertat que hi ha al món.

 

 

 

Armand Sanmamed11 de Maig de 1258
Tractat de Corbeil
 dies d'ocupació francesa.

7 de novembre de 1659
Tractat dels Pirineus
 dies d'ocupació francesa.

11 de setembre de 1714
Capitulació de Barcelona
 dies d'ocupació espanyola.
 
Inici