GOOGLE TRANSLATE        Benvingut      Bienvenido   English  Welcome     Bienvenue     Willkommen     Bem-vindo     عربي     中文     日本語  
Inicio  
Si vols rebre el nostre Butlletí setmanal
Fes-te soci Col•labora amb la Fundació
Fundació: info@histocat.cat
EMAIL : Inicio
CLAU:  
  RSS   |   PUBLICITAT   |  CARRET DE LA COMPRA   |   COMANDES
Inicio
Portada          La Fundació          Enllaços          Serveis          Botiga Histocat          Club Histocat

Les investigacions
Art català
Descoberta catalana d'Amèrica
Els Àustries i Catalunya
Filosofia de la nació
Ibers. Fonament nacional
Memòria històrica
Palestra
Segle d'Or
1808

Seccions especials

Actualitat
Editorials
Qui és...?

Articles

Sabies que...?
Recomanacions
Club Histocat
Registra't

Edicions FEHC

Seleccions Histocat
  usuaris conectats ara mateix

Ruta El Laberint d'Horta. 16.09.12
Fruit de la col·laboració amb l'associació Emblecat, la Fundació d'Estudis Històrics de Catalunya us ofereix una ruta cultural pel Laberint d'Horta de...


COMPARTIR
81. José Rizal. 1889: per la independència de Filipines

81. José Rizal. 1889: per la independència de Filipines


José Rizal, l’heroi de la independència de les Illes Filipines, el «Crist tagal», va viure a Barcelona el 1882.Una placa a la façana de l’hotel Fonda Espanya del carrer de Sant Pau del barri del Raval ho recorda. «A Barcelona va tenir problemes greus de caràcter econòmic. Només l’ajut dels jesuïtes (que començà ja a l’Ateneo de Manila), on tingué ocasió de conèixer alguns dels jesuïtes catalans, entre ells el pare Josep Vilaclara, professor de filosofia i de ciències, el pare Faura, l’eminent meteoròleg, el pare Pastells, el gran historiador, i alguns estudiants filipins, li permeteren mantenir el cap damunt l’aigua».

Al 1889, set anys més tard, el grup de filipins a Barcelona començà a publicar en aquesta ciutat una revista política quinzenal: La Vanguardia. Seria el primer òrgan periodístic de debat de que disposarien, a qualsevol lloc del món, els independentistes filipins. Rizal, que, d’altra banda, tenia una clara vocació literària, hi col·laboraria força a la revista independentista filipina catalana. A Madrid, per on passà després de la seva estada a Barcelona, Rizal conegué a Francesc Pi i Margall, l’expresident de la I República espanyola (1873), que s’havia manifestat partidari de l’autonomia, i de la independència si calia, de l’arxipèlag filipí (i de Cuba i Puerto Rico).

De retorn a Manila, les seves activitats polítiques toparen, de front, amb el capità general i general de les Illes Filipines (entre 1891 i 1893), el tinent general Eulogi Despujol i Dusay, que el confinà a Dapitan, Mindanao. Al 1896, però, Rizal fou detingut (justament a Barcelona), condemnat a mort i afusellat (a Manila). L’autonomia de Filipines, el 1916. La independència, el 1946.

Més informació

 

 

Francesc Roca11 de Maig de 1258
Tractat de Corbeil
 dies d'ocupació francesa.

7 de novembre de 1659
Tractat dels Pirineus
 dies d'ocupació francesa.

11 de setembre de 1714
Capitulació de Barcelona
 dies d'ocupació espanyola.
 
Inici