GOOGLE TRANSLATE        Benvingut      Bienvenido   English  Welcome     Bienvenue     Willkommen     Bem-vindo     عربي     中文     日本語  
Inicio  
Si vols rebre el nostre Butlletí setmanal
Fes-te soci Col•labora amb la Fundació
Fundació: info@histocat.cat
EMAIL : Inicio
CLAU:  
  RSS   |   PUBLICITAT   |  CARRET DE LA COMPRA   |   COMANDES
Inicio
Portada          La Fundació          Enllaços          Serveis          Botiga Histocat          Club Histocat

Les investigacions
Art català
Descoberta catalana d'Amèrica
Els Àustries i Catalunya
Filosofia de la nació
Ibers. Fonament nacional
Memòria històrica
Palestra
Segle d'Or
1808

Seccions especials

Actualitat
Editorials
Qui és...?

Articles

Sabies que...?
Recomanacions
Club Histocat
Registra't

Edicions FEHC

Seleccions Histocat
  usuaris conectats ara mateix

Ruta El Laberint d'Horta. 16.09.12
Fruit de la col·laboració amb l'associació Emblecat, la Fundació d'Estudis Històrics de Catalunya us ofereix una ruta cultural pel Laberint d'Horta de...


COMPARTIR
84. Joseph Teodor Moscoso i Mora. L’home del Pla Kennedy

84. Joseph Teodor Moscoso i Mora. L’home del Pla Kennedy


El 1960, John F. Kennedy fou elegit president dels Estats Units d’Amèrica (del Nord). El 1961, la seva política per a l’Amèrica Llatina, va adoptar una forma concreta: fou el programa Aliança per al Progrés, aprovat per la Organització d’Estats Americans a Punta del Este (Uruguai) el 1961, conegut, també, com a Pla Kennedy. El programa d’uns anys abans per a Europa també tenia el nom de l’impulsor: era el Pla Marshall. L’objectiu del Pla Kennedy per al període 1961-1970 era el creixement anual del 2,5% del PIB per habitant.
 
L’home escollit com a coordinador de l’Aliança per al Progrés fou l’arquitecte del miracle econòmic de Puerto Rico: el farmacèutic nascut el 1910 a Barcelona, Josep-Teodor Moscoso i Mora. Puerto Rico, al primer terç del segle XX, i sota domini dels Estats Units des de 1898, era un país agrari i pobre que impel·lia els seus habitants a l’emigració. Als anys 1930, i partint d’una nova institució local, la PHA (Ponce Housing Authority) s’inicià el camí de la industrialització de l’illa, amb la participació decisiva del farmacèutic barceloní de naixença, i, partint, és clar, de sectors com la construcció, el tèxtil o el calçat.
 
A partir de 1947-52, quan Puerto Rico adoptà l’estatut de ‘Estat Lliure Associat’ amb els EUA, la feina de Moscoso i Mora es multiplicà. L’objectiu era transformar una societat rural-agrària en una societat industrial-urbana. L’èxit de Moscoso a Puerto Rico el va dur a esdevenir el 1961, l’home de l’Aliança per al Progrés a tota l’Amèrica Llatina (basada en l’OEA, la Organització d’Estats Americans, creada el 1948 a Bogotà, a una conferència presidida pel català Eduard Zulueta). El 1963, però, l’assassinat, a Dallas (Texas) del President Kennedy ferí de mort l’Aliança per al Progrés.
 
 
Francesc Roca


11 de Maig de 1258
Tractat de Corbeil
 dies d'ocupació francesa.

7 de novembre de 1659
Tractat dels Pirineus
 dies d'ocupació francesa.

11 de setembre de 1714
Capitulació de Barcelona
 dies d'ocupació espanyola.
 
Inici