GOOGLE TRANSLATE        Benvingut      Bienvenido   English  Welcome     Bienvenue     Willkommen     Bem-vindo     عربي     中文     日本語  
Inicio  
Si vols rebre el nostre Butlletí setmanal
Fes-te soci Col•labora amb la Fundació
Fundació: info@histocat.cat
EMAIL : Inicio
CLAU:  
  RSS   |   PUBLICITAT   |  CARRET DE LA COMPRA   |   COMANDES
Inicio
Portada          La Fundació          Enllaços          Serveis          Botiga Histocat          Club Histocat

Les investigacions
Art català
Descoberta catalana d'Amèrica
Els Àustries i Catalunya
Filosofia de la nació
Ibers. Fonament nacional
Memòria històrica
Palestra
Segle d'Or
1808

Seccions especials

Actualitat
Editorials
Qui és...?
Sabies que...?

Articles

Recomanacions
Club Histocat
Registra't

Edicions FEHC

Seleccions Histocat
  usuaris conectats ara mateix

Ruta El Laberint d'Horta. 16.09.12
Fruit de la col·laboració amb l'associació Emblecat, la Fundació d'Estudis Històrics de Catalunya us ofereix una ruta cultural pel Laberint d'Horta de...


COMPARTIR
145: 1873. 1 nació i 19 Estats, a 4 continents

145: 1873. 1 nació i 19 Estats, a 4 continents


  

El projecte de Constitució de la Primera República espanyola de 1873 és deutor, en molts aspectes, de les ‘Bases per a la Constitució federal de la nació espanyola’ de 1868 redactades per Valentí Almirall.

 

D’entrada, des de l’òptica actual, pot sorprendre que del que avui en diem Estat espanyol se’n digués ‘nació espanyola’, i que del que avui són nacions, nacionalitats o regions se’n diguessin ‘Estats’.

La raó fou el model: els Estats Units d’Amèrica, els ‘Estats’ de la ‘nació’ americana (que, de fet, és una franja de l’Amèrica del Nord anglosaxona). Així, segons l’article 1 del projecte de Constitució de 1873, «composen la nació espanyola els Estats». Aquests Estats són a 4 continents.

A Europa: els 4 Estats de l’antiga Corona d’Aragó (Catalunya, Aragó, Balears i València), els 2 Estats basconavarresos (les regions basques i Navarra que, a les Bases de 1868, són un «Navarra y Vascongadas»), el Principat d’Astúries (que el 1868 és  «Asturias y Galicia»), els 3 de Castella (Castella la Vella, Castella la Nova i Extremadura, amb 1 més a les Bases de 1868: Lleó), Múrcia i els 2 Estats andalusos (els Estats d’Andalusia Alta i Andalusia Baixa, dits, el 1868, «Granada» i «Sevilla»).

A Amèrica, la nació espanyola es composa de 2 Estats: Cuba i Puerto Rico (el 1868, un sol estat: «Antillas»). A Àfrica, 1 Estat: Canarias (que, el 1868, és «Canarias y Costa de África»). A més, l’illa de Fernando Poo i «los establecimientos de África» esdevindran, en el futur, també, Estats. A Àsia, 1 Estat: Filipines. El model federal català arriba lluny.

 

Francesc Roca.11 de Maig de 1258
Tractat de Corbeil
 dies d'ocupació francesa.

7 de novembre de 1659
Tractat dels Pirineus
 dies d'ocupació francesa.

11 de setembre de 1714
Capitulació de Barcelona
 dies d'ocupació espanyola.
 
Inici