GOOGLE TRANSLATE        Benvingut      Bienvenido   English  Welcome     Bienvenue     Willkommen     Bem-vindo     عربي     中文     日本語  
Inicio  
Si vols rebre el nostre Butlletí setmanal
Fes-te soci Col•labora amb la Fundació
Fundació: info@histocat.cat
EMAIL : Inicio
CLAU:  
  RSS   |   PUBLICITAT   |  CARRET DE LA COMPRA   |   COMANDES
Inicio
Portada          La Fundació          Enllaços          Serveis          Botiga Histocat          Club Histocat

Les investigacions
Art català
Descoberta catalana d'Amèrica
Els Àustries i Catalunya
Filosofia de la nació
Ibers. Fonament nacional
Memòria històrica
Palestra
Segle d'Or
1808

Seccions especials

Actualitat
Editorials
Qui és...?

Articles

Sabies que...?
Recomanacions
Club Histocat
Registra't

Edicions FEHC

Seleccions Histocat
  usuaris conectats ara mateix

Ruta El Laberint d'Horta. 16.09.12
Fruit de la col·laboració amb l'associació Emblecat, la Fundació d'Estudis Històrics de Catalunya us ofereix una ruta cultural pel Laberint d'Horta de...


COMPARTIR
97: Josep Baralt i l’Escola de Nàutica

97: Josep Baralt i l’Escola de Nàutica


El 1756 es fundà a Barcelona la Reial Companyia de Comerç. Un dels que li donà la primera empenta fou Josep Baralt i Rabassa que transportava d’Arenys de Mar fins a Veracruz, vi, aiguardent i paper. El seu fill gran, Josep Baralt i Torras (Arenys de Mar, 1740-1829), feu els únics estudis nàutics possibles a l’època (de marina de guerra, a El Ferrol). Entre 1762 i 1778, travessà l’Atlàntic fins a les Antilles moltes vegades, sovint 2-3 cops l’any. El 1779, atenent a una demanda de formació creixent, obrí l’Escola de pilots d’Arenys de Mar que, al 1783, s’instal·là en un edifici d’Arenys construït per ser escola nàutica. El 1802, esdevingué Reial Escola de Nàutica, i Baralt fou ascendit a tinent de fragata.

 

Ignasi, un dels germans de Josep, que havia estat segrestat el 1761per pirates algerians, va decidir posar-se a viure com a comerciant a Maracaibo (Veneçuela) on, el 1780, ja era membre de l’Ajuntament. Un dels seus fills, Lluís-Andreu Torras i Sànchez fou senador el 1824 i, més tard, president del Senat de la nova República independent de Gran Colombia (que integrava les actuals repúbliques de Colombia i Veneçuela).

 

Alguns dels Baralt americans, nascuts a Veneçuela o a Cuba, van estudiar per esdevenir pilots a l’escola fundada per Josep Baralt (que seria el seu oncle, avi, o besavi) a Arenys de Mar. Altres van estudiar a altres bandes. Per exemple, Lluís-Alexandre Baralt i Peoli, nascut a Santiago deCuba, estudià medicina, des del 1867, a l’Hospital Universitari de Dellevue de Nova York. En aquesta ciutat, fundà la Society for Harmonius Culture, i col.laborà amb el líder independentista cubà Josep Martí.

 

 

Francesc Roca

 

Per saber-ne més: Zenon de Pol i Alguer: Arenyencs a Amèrica. Cabrera de Mar, Galerada, 2000.

 

 

A la imatge, Una acció de la Companyia de Comerç de Barcelona

 


11 de Maig de 1258
Tractat de Corbeil
 dies d'ocupació francesa.

7 de novembre de 1659
Tractat dels Pirineus
 dies d'ocupació francesa.

11 de setembre de 1714
Capitulació de Barcelona
 dies d'ocupació espanyola.
 
Inici