GOOGLE TRANSLATE        Benvingut      Bienvenido   English  Welcome     Bienvenue     Willkommen     Bem-vindo     عربي     中文     日本語  
Inicio  
Si vols rebre el nostre Butlletí setmanal
Fes-te soci Col•labora amb la Fundació
Fundació: info@histocat.cat
EMAIL : Inicio
CLAU:  
  RSS   |   PUBLICITAT   |  CARRET DE LA COMPRA   |   COMANDES
Inicio
Portada          La Fundació          Enllaços          Serveis          Botiga Histocat          Club Histocat

Les investigacions
Art català
Descoberta catalana d'Amèrica
Els Àustries i Catalunya
Filosofia de la nació
Ibers. Fonament nacional
Memòria històrica
Palestra
Segle d'Or
1808

Seccions especials

Actualitat

Actualitat

Editorials
Qui és...?
Sabies que...?
Recomanacions
Club Histocat
Registra't

Edicions FEHC

Seleccions Histocat
  usuaris conectats ara mateix

Ruta El Laberint d'Horta. 16.09.12
Fruit de la col·laboració amb l'associació Emblecat, la Fundació d'Estudis Històrics de Catalunya us ofereix una ruta cultural pel Laberint d'Horta de...


COMPARTIR
J Cavaller. "Por Hispaniaaaaaaa !!!"

J Cavaller. "Por Hispaniaaaaaaa !!!"


L'últim capítol de la sèrie Hispania que el dia 11 de gener de 2011 va emetre Antena 3 ens va obsequiar amb una imatge apoteòsica en què les tropes dels rebels lusitans proclamaven la victòria contra Roma. En el moment àlgid, que trobareu al final del video que adjuntem (on haureu de suportar una mica de publicitat), un dels protagonistes va cridar "Por Hispaniaaaaa !!!", i la resta de l'exèrcit va repetir el mateix.
 
 
 
 
 
 
En el comentari anterior a la sèrie d'Antena 3 vam manifestar que es tracta d'una obra dramàtica molt entretinguda i que, donada la pobre trajectòria de les grans produccions espanyoles, Hispania té molt de mèrit. En el repartiment, contrasta en excés el bon nivell artístic d'alguns actors (Lluís Homar, Roberto Enríquez, Nathalie Poza, Alfonso Bassave o Jesús Olmedo per exemple) al costat d'altres, com també grinyolen algunes escenes bèl·liques malament executades, però en general el conjunt resulta amè. Tot i així, la infecció nacionalista castellana supura per tot arreu fent que el producte final perdi la qualitat artística que, altrament, gaudiria en un context no nacionalista.
 
El crit "Por Hispaniaaa !!!" dels lusitans que han vençut les tropes romanes constitueix la fita més ridícula que la sèrie podia dur a terme ja que Hispània (s'entén la Ulterior, no pas la Citerior) és el nom que els romans havien atorgat al país en la seva qualitat de territori conquerible. Tot just, llavors, no té sentit que els lusitans cridessin el nom d'una província que, a partir del fet de la victòria militar contra Roma, encara trigaria a ser implantada. En certa manera, sembla com si els lusitans demanessin ser conquerits, circumstància que escapa a tota lògica.
 
Per una altra banda, és altament improbable que els lusitans s'identifiquessin a si mateixos en tant que poble amb el nom proposat pels conqueridors estrangers, sobretot si ja tenien abans un nom propi: lusitans. No té cap sentit assumir per a si mateix cap nom estranger quan ja en tens un de propi.
 
Finalment, resulta especialment penós que Antena 3 ens vulgui fer creure que els lusitans, és a dir, els portuguesos, volguessin ser espanyols. La paranoia peninsular dels castellans els empeny a cometre excessos ridículs com aquest, excessos que demostren, en realitat, una mancança important de referents històrics amb què identificar-se. Els catalans tenim els ibers amb Indíbil i Mandoni al capdavant, els portuguesos tenen els lusitants amb Viriat, però els castellans no tenen noms propis. Tan sols gent anònima a Numància i poca cosa més.
 
El desig d'Antena 3 que els pretesos hispans nadius s'identifiquessin amb el nom proposat pels conqueridors genera un gran ridícul. Imagineu que els nadius americans al segle XVI cridessin "per Índiaaaa". O els nadius nord-africans "per Morolàndiaaaa". O els catalans "per Polòniaaaa". No té cap sentit. Els aborígens sempre tenen noms propis assumits lliurement per ells mateixos. En situacions de victòria militar, mai no demostraran llur alegria cridant el nom que reben per part dels atacants. Quan els nadius d'Antena 3 diuen "nosaltres els hispans" se senten els ecos impossibles del món conquerit dient "nosaltres els negres" o "nosaltres els moros" o "nosaltres els sudaques", etc. No té cap sentit.
 
Però el fet és que els espanyols avui sí s'identifiquen amb el nom imposat pels conqueridors: "Hispània". Durant el procés de colonització romana, aquest fenomen respondria a una evident síndrome d'Estocolm, però avui, segles després, ja és una altra cosa: Síndrome Espongiforme dels Espanyols.
 
Aquí teniu una cançó que ironitza sobre aquest aspecte. "Tots coneixem el gran Colom". En ser descoberts per Colom, els indis afirmen ser "americans" i haver estat "descoberts":
 
"La gent saluda amb mocadors. I Colom diu: "bon dia a tots" "És que l'Amèrica és aquí?" I responien tots que sí. Els indis deien "Ja és un fet. Avui sí que ens han descobert."
 
El més trist de tot plegat és que aquesta gent, els hispans, ens han colonitzat i ens governen.
 
16 de gener de 2011
 
 
 


11 de Maig de 1258
Tractat de Corbeil
 dies d'ocupació francesa.

7 de novembre de 1659
Tractat dels Pirineus
 dies d'ocupació francesa.

11 de setembre de 1714
Capitulació de Barcelona
 dies d'ocupació espanyola.
 
Inici