GOOGLE TRANSLATE        Benvingut      Bienvenido   English  Welcome     Bienvenue     Willkommen     Bem-vindo     عربي     中文     日本語  
Inicio  
Si vols rebre el nostre Butlletí setmanal
Fes-te soci Col•labora amb la Fundació
Fundació: info@histocat.cat
EMAIL : Inicio
CLAU:  
  RSS   |   PUBLICITAT   |  CARRET DE LA COMPRA   |   COMANDES
Inicio
Portada          La Fundació          Enllaços          Serveis          Botiga Histocat          Club Histocat

Les investigacions
Art català
Descoberta catalana d'Amèrica
Els Àustries i Catalunya
Filosofia de la nació
Ibers. Fonament nacional
Memòria històrica
Palestra
Segle d'Or
1808

Seccions especials

Actualitat
Editorials
Qui és...?
Sabies que...?

Articles

Recomanacions
Club Histocat
Registra't

Edicions FEHC

Seleccions Histocat
  usuaris conectats ara mateix

Ruta El Laberint d'Horta. 16.09.12
Fruit de la col·laboració amb l'associació Emblecat, la Fundació d'Estudis Històrics de Catalunya us ofereix una ruta cultural pel Laberint d'Horta de...


COMPARTIR
160: 789-1794. Expedicions a la (futura) Colúmbia Britànica i a Alaska

160: 789-1794. Expedicions a la (futura) Colúmbia Britànica i a Alaska


Al 1762 es creà un cos d’exèrcit professional, amb seu a Barcelona, dit «Voluntaris Urbans de Catalunya». Al fons, hi havia la implantació del servei militar obligatori: les ‘Quintes’ (o cinquenes parts) de joves s’havien d’enquadrar a l’Exèrcit Reial.

 

Una mitja solució per part dels empresaris (organitzats en gremis, o en juntes de comerç), que es quedaven sense treballadors, era finançar un cos d’exèrcit català, al servei dels interessos de la Monarquia, que podien (o haurien) d’ésser els interessos generals. El cos de Voluntaris catalans va tenir feina, i prestigi.

El maig de 1767 una companyia de Voluntaris, dirigida pel capità Pere d’Alberní, embarcà al port de Cadis. A l’agost arribava al port de Veracruz. D’allà es dirigí a Guadalajara, prop de l’Oceà Pacífic, on la Companyia establí la seva base. Al 1769, s’integraren a les expedicions marítimo-terrestres dirigides per Gaspar de Portolà i Pere Fages per a explorar la costa de l’Alta Califòrnia, i iniciar la construcció de camins i d’alguns nuclis urbans (i una nova agricultura originària de la Mediterrània).

Al 1790, Pere Alberní i els Voluntaris Urbans de Catalunya embarcaren a San Blas (actualment, Mèxic) per a explorar i iniciar una certa colonització de les costes americanes del Nord-Est del Pacífic, fins a Alaska. Establert durant dos anys a Nootka Sound, dirigí expedicions a l’illa de Kodiak, a l’estret de Georgia i Neath Bay, a la circumnavegació de l’illa de Vancouver. Avui, la ciutat canadenca de Port Alberní ho recorda.

 

Francesc Roca11 de Maig de 1258
Tractat de Corbeil
 dies d'ocupació francesa.

7 de novembre de 1659
Tractat dels Pirineus
 dies d'ocupació francesa.

11 de setembre de 1714
Capitulació de Barcelona
 dies d'ocupació espanyola.
 
Inici