GOOGLE TRANSLATE        Benvingut      Bienvenido   English  Welcome     Bienvenue     Willkommen     Bem-vindo     عربي     中文     日本語  
Inicio  
Si vols rebre el nostre Butlletí setmanal
Fes-te soci Col•labora amb la Fundació
Fundació: info@histocat.cat
EMAIL : Inicio
CLAU:  
  RSS   |   PUBLICITAT   |  CARRET DE LA COMPRA   |   COMANDES
Inicio
Portada          La Fundació          Enllaços          Serveis          Botiga Histocat          Club Histocat

Les investigacions
Art català
Descoberta catalana d'Amèrica
Els Àustries i Catalunya
Filosofia de la nació
Ibers. Fonament nacional
Memòria històrica
Palestra
Segle d'Or
1808

Seccions especials

Actualitat
Editorials
Qui és...?

Articles

Sabies que...?
Recomanacions
Club Histocat
Registra't

Edicions FEHC

Seleccions Histocat
  usuaris conectats ara mateix

Ruta El Laberint d'Horta. 16.09.12
Fruit de la col·laboració amb l'associació Emblecat, la Fundació d'Estudis Històrics de Catalunya us ofereix una ruta cultural pel Laberint d'Horta de...


COMPARTIR
107: Iosef Ben Meir Ibn Sabarra

107: Iosef Ben Meir Ibn Sabarra


 

Metge, escriptor i moralista jueu. Va néixer al comtat de Barcelona el 1140, probablement a la mateixa ciutat de Barcelona. Es desconeix l’any de la seva mort.

 

Va ser un metge prestigiós, autor de diversos llibres de medicina. Va destacar, però, com a introductor del gènere literari de la maqama, que consisteix en un relat base en prosa rimada en el qual s’intercalen poemes, dites, històries, contes i tota mena de material que pugui fer més entenedora i amena la narració.

 

La seva obra més coneguda en prosa rimada i obra mestra del gènere, escrita abans del 1194, probablement el 1190, és el relat d’un viatge que va dedicar a Xeixet ben Itskhaq Benveniste, titulat Llibre dels entreteniments, també conegut com a Llibre dels ensenyaments delectables i com a Llibre de les delícies.

 

Es tracta d’un conjunt de 15 relats en prosa amb poemes breus intercalats, tal com és propi del gènere maqama, on es perceben els seus coneixements científics i mèdics. El personatge principal és l’autor mateix, que aprofita un viatge fictici amb un amic per discutir sobre diferents temes. Al llarg del relat hi va intercalant contes, poemes, estudis sobre medicina, ciències naturals, dites, etc. En ell, un amant, acompanyat d’un dimoni anomenat Enan, intenta una sèrie de conquestes amoroses i és rebutjat. L’obra va ser impresa per primer cop a Constantinoble, el 1557. Hi ha una versió catalana de González Llubera, a la Biblioteca Hebraico-Catalana, publicada a Barcelona el 1931.

 

Una teoria, proposada per Maria Rosa Lida de Malkiel, generalment no acceptada, apunta aquesta obra com a precursora del Libro del Buen Amor de l’Arcipreste de Hita.

 

El seu vessant poètic s’expressa en alguns poemes de caire religiós de tipus litúrgic. També se li coneixen dues obres de medicina, una de les quals és un poema didàctic sobre anatomia.

 

 

 

Carles Camp

 

NOTES

 

Maria Josep Estanyol i Fuentes Els jueus catalans. PPU, SA Barcelona, 2009, p. 46-7.

 

http://www.enciclopedia.cat/fitxa_v2.jsp?NDCHEC=0072943

 

http://es.wikipedia.org/wiki/Yosef_ben_Meir_ibn_Sabarra

 11 de Maig de 1258
Tractat de Corbeil
 dies d'ocupació francesa.

7 de novembre de 1659
Tractat dels Pirineus
 dies d'ocupació francesa.

11 de setembre de 1714
Capitulació de Barcelona
 dies d'ocupació espanyola.
 
Inici