GOOGLE TRANSLATE        Benvingut      Bienvenido   English  Welcome     Bienvenue     Willkommen     Bem-vindo     عربي     中文     日本語  
Inicio  
Si vols rebre el nostre Butlletí setmanal
Fes-te soci Col•labora amb la Fundació
Fundació: info@histocat.cat
EMAIL : Inicio
CLAU:  
  RSS   |   PUBLICITAT   |  CARRET DE LA COMPRA   |   COMANDES
Inicio
Portada          La Fundació          Enllaços          Serveis          Botiga Histocat          Club Histocat

Les investigacions
Art català
Descoberta catalana d'Amèrica
Els Àustries i Catalunya
Filosofia de la nació
Ibers. Fonament nacional
Memòria històrica
Palestra
Segle d'Or
1808

Seccions especials

Actualitat
Editorials
Qui és...?
Sabies que...?

Articles

Recomanacions
Club Histocat
Registra't

Edicions FEHC

Seleccions Histocat
  usuaris conectats ara mateix

Ruta El Laberint d'Horta. 16.09.12
Fruit de la col·laboració amb l'associació Emblecat, la Fundació d'Estudis Històrics de Catalunya us ofereix una ruta cultural pel Laberint d'Horta de...


COMPARTIR
161: 948. Dissolució de l’exèrcit de Costa Rica

161: 948. Dissolució de l’exèrcit de Costa Rica


Des de 1948, la República de Costa Rica no té exèrcit professional (si que té, és clar, policia).

És l’únic estat d’Amèrica que no en té, d’exèrcit, i, per cert, un dels estats americans amb major renda per càpita, més estabilitat política (no hi ha hagut, des de 1948, cops d’estat, ni dictadures), menys analfabetisme i més esperança de vida. La decisió va correspondre de forma gairebé personal a Josep Figueres Ferrer, l’empresari i polític socialdemòcrata que s’oposà al cop militar que havia fet fora al president electe Otilio Ulate. Figueres, «amb atacs guerrillers fulminants de l’anomenada Legió del Carib», derrotà els militars i s’autoproclamà president d’una junta revolucionària que fundaria la Segona República.

El 1952 es presentà a les eleccions presidencials i les guanyà. Entremig, Figueres va prendre algunes grans decisions: estatificà els bancs, desmonopolitzà els ferrocarrils i l’electricitat, que eren a mans dels Estats Units, aconseguí que el 45% dels beneficis de la United Fruit Company es quedessin a Costa Rica, retornà el vot a la dona (que l’havia aconseguit per primera vegada el 1932), convertí el Banco de Seguros creat el 1924 pel ministre Tomàs Soley Güell en Instituto Nacional de Seguros, base d’un sistema públic de seguretat social. Il·legalitzà el partit comunista i va dissoldre l’exèrcit. Simbòlicament, el seu quarter general esdevingué museu nacional educatiu.

El 1955, va presidir, a San José, la capital de la república,  els Jocs Florals de la Llengua Catalana. El 1958 va perdre les eleccions, però les tornà a guanyar el 1962 i el 1970.

Francesc Roca11 de Maig de 1258
Tractat de Corbeil
 dies d'ocupació francesa.

7 de novembre de 1659
Tractat dels Pirineus
 dies d'ocupació francesa.

11 de setembre de 1714
Capitulació de Barcelona
 dies d'ocupació espanyola.
 
Inici