GOOGLE TRANSLATE        Benvingut      Bienvenido   English  Welcome     Bienvenue     Willkommen     Bem-vindo     عربي     中文     日本語  
Inicio  
Si vols rebre el nostre Butlletí setmanal
Fes-te soci Col•labora amb la Fundació
Fundació: info@histocat.cat
EMAIL : Inicio
CLAU:  
  RSS   |   PUBLICITAT   |  CARRET DE LA COMPRA   |   COMANDES
Inicio
Portada          La Fundació          Enllaços          Serveis          Botiga Histocat          Club Histocat

Les investigacions
Art català
Descoberta catalana d'Amèrica
Els Àustries i Catalunya
Filosofia de la nació
Ibers. Fonament nacional
Memòria històrica
Palestra
Segle d'Or
1808

Seccions especials

Actualitat
Editorials
Qui és...?
Sabies que...?

Articles

Recomanacions
Club Histocat
Registra't

Edicions FEHC

Seleccions Histocat
  usuaris conectats ara mateix

Ruta El Laberint d'Horta. 16.09.12
Fruit de la col·laboració amb l'associació Emblecat, la Fundació d'Estudis Històrics de Catalunya us ofereix una ruta cultural pel Laberint d'Horta de...


COMPARTIR
167: 1893-1952. Llibres per a infants, al Brasil

167: 1893-1952. Llibres per a infants, al Brasil


Romà Puiggarí i Solà, «aproveitando pesquisas feitas por vários estudiosos, revela as crianças em textos simples, com muita açao, bom humor e ingenuidade, conhecimientos curiosos da flora, fauna, geografia e tradiçoes brasileiras».

Els llibres per aprendre a llegir en llengua portuguesa, pensats i escrits per un mestre català, han esdevingut una fita molt destacada de l’aprenentatge inicial de la lectura al Brasil. El primer llibre de Puiggarí fou: Coisas brasileiras (1893). I, el segon: Livro de leitura (1895) seria el primer d’una sèrie de quatre, que s’anirien reeditant, com a mínim, durant 35 anys: el 1931 es publicaria la 37ª edició del primer volum de Livro, el 1934, la 36ª edició del segon volum, etc.

L’editor seria, sempre, Alves, de Rio de Janeiro (per bé que Puiggarí era mestre del barri de Braz de Sao Paulo, a l’escola que, des de 1966, es diu: Escola Estadual de Primeiro Grau «Romao Puiggarí» ). El 1945, Felip Mestre i Jou arribà a Brasil, procedent de França i Portugal. Aviat va posar en marxa, a Sao Paulo, el que seria una gran casa d’edicions escolars i tècniques: l’Editora Mestre-Jou, que tindria un catàleg amb centenars de títols i serviria per finançar, al 1956, un número mític de la Revista de Catalunya.

El 1952, s’intal·là a Porto Alegre, Brasil, el mestre Joan Puig Elías, que ja tenia 54 anys i, al 1936, havia presidit el CENU, el Consell de l’Escola Nova Unificada, el màxim organisme planificador de tot l’ensenyament a Catalunya. Brasil seguia essent molt atractiu per als mestres catalans.

Francesc Roca11 de Maig de 1258
Tractat de Corbeil
 dies d'ocupació francesa.

7 de novembre de 1659
Tractat dels Pirineus
 dies d'ocupació francesa.

11 de setembre de 1714
Capitulació de Barcelona
 dies d'ocupació espanyola.
 
Inici