GOOGLE TRANSLATE        Benvingut      Bienvenido   English  Welcome     Bienvenue     Willkommen     Bem-vindo     عربي     中文     日本語  
Inicio  
Si vols rebre el nostre Butlletí setmanal
Fes-te soci Col•labora amb la Fundació
Fundació: info@histocat.cat
EMAIL : Inicio
CLAU:  
  RSS   |   PUBLICITAT   |  CARRET DE LA COMPRA   |   COMANDES
Inicio
Portada          La Fundació          Enllaços          Serveis          Botiga Histocat          Club Histocat

Les investigacions
Art català
Descoberta catalana d'Amèrica
Els Àustries i Catalunya
Filosofia de la nació
Ibers. Fonament nacional
Memòria històrica
Palestra
Segle d'Or
1808

Seccions especials

Actualitat
Editorials
Qui és...?
Sabies que...?

Articles

Recomanacions
Club Histocat
Registra't

Edicions FEHC

Seleccions Histocat
  usuaris conectats ara mateix

Ruta El Laberint d'Horta. 16.09.12
Fruit de la col·laboració amb l'associació Emblecat, la Fundació d'Estudis Històrics de Catalunya us ofereix una ruta cultural pel Laberint d'Horta de...


COMPARTIR

168: 1897-1928. Arquitectes de la primera globalització


Al primer terç del segle XX, la primera globalització implica una cert augment de la mobilitat dels tècnics i dels professionals.

 

Es el cas d’alguns arquitectes i mestres d’obres: Josep Forteza, un dels que va posar en marxa l’Escola d’Arquitectura de Santiago de Xile (el 1897), Josep Pijoan, al Canadà, Hermegild Franquet (des de 1900, a Panamà), Miquel Bertran de Quintana, a Mèxic, Eugeni Campllonch i Julià Garcia, a Buenos Aires, Emili Boix, a Montevideo, Joaquim Codina a L’Havana, Melcior Juanpere i Prats que «implantà un sistema de fabricació de cases prefabricades» a Cuba, Joan Comerma a Nova York (Les voltes de la Gran General Station) i Filadèlfia (la Penn Central Station), Duch & Grau (a Cochabamba, Bolívia), Josep M. Gimeno, arquitecte de dos dels «pocs edificis que no van caure durant el terratrèmol de 1928» a Talca (Xile).

 

El cas de Eduard Ferrés Puig (Vilassar de Mar, 1880-Barcelona, 1928) és interessant. Començà com a arquitecte municipal en alguns ajuntaments del Maresme (Vilassar de Mar, Canet de Mar, Mataró). Al 1913, però, s’integrà dins el grup hoteler belga de Georges Marquet. Projectà, aleshores, alguns hotels i casinos que han esdevingut edificis emblemàtics: a la capital de Bèlgica (Brussel·les), a la Côte d’Azur (Cannes, Niça), ala capital catalana (Barcelona, uns magatzems Art-Déco, al carrer Pelai), a la capital espanyola (Madrid, Hotel Palace), a Portugal (Lisboa, Coimbra i Cascais). L’arquitectura catalana també es globalitzà.

 

Francesc Roca

 11 de Maig de 1258
Tractat de Corbeil
 dies d'ocupació francesa.

7 de novembre de 1659
Tractat dels Pirineus
 dies d'ocupació francesa.

11 de setembre de 1714
Capitulació de Barcelona
 dies d'ocupació espanyola.
 
Inici