GOOGLE TRANSLATE        Benvingut      Bienvenido   English  Welcome     Bienvenue     Willkommen     Bem-vindo     عربي     中文     日本語  
Inicio  
Si vols rebre el nostre Butlletí setmanal
Fes-te soci Col•labora amb la Fundació
Fundació: info@histocat.cat
EMAIL : Inicio
CLAU:  
  RSS   |   PUBLICITAT   |  CARRET DE LA COMPRA   |   COMANDES
Inicio
Portada          La Fundació          Enllaços          Serveis          Botiga Histocat          Club Histocat

Les investigacions
Art català
Descoberta catalana d'Amèrica
Els Àustries i Catalunya
Filosofia de la nació
Ibers. Fonament nacional
Memòria històrica
Palestra
Segle d'Or
1808

Seccions especials

Actualitat
Editorials
Qui és...?
Sabies que...?

Articles

Recomanacions
Club Histocat
Registra't

Edicions FEHC

Seleccions Histocat
  usuaris conectats ara mateix

Ruta El Laberint d'Horta. 16.09.12
Fruit de la col·laboració amb l'associació Emblecat, la Fundació d'Estudis Històrics de Catalunya us ofereix una ruta cultural pel Laberint d'Horta de...


COMPARTIR

171: 1911-1913. Catalans als orígens del cinema brasiler


El moment de màxima producció i exportació de cautxú al Brasil coincideix amb el naixement del cinema.

 

Un empresari català del sector cautxú, Joaquim Llopis, va pensar que, a la ciutat on treballava, a Belém do Parà, una aglomeració d’uns 200.000 habitants, a l’Amazònia, el cinema hi podia jugar un paper (i esdevenir un negoci). A Barcelona, on el cinema experimentava un fort desenvolupament, va contractar, per a anar a treballar al Brasil, un dels pioners del cinema català, Ramon de Baños, que reunia (com el seu germà Ricard) la doble faceta de tècnic i director.

A Belém, procedents de Lisboa, Baños i Llopis van posar en marxa una gran sala d’exhibició, dues productores (Pará Films i Raymond de Baños), un dels primers noticiaris cinematogràfics d’Amèrica (Pará Journal), els primers films o filmets publicitaris i, sobretot, una sèrie de curts documentals de gran qualitat.

Els temes: la construcció del ferrocarril (Mamoré railway), els inicis de l’aviació (O aviador Gino Sanfelice), la depuració d’aigües (Reservatorio Paes de Carvalho), la navegació a vapor (Inauguraçao da linha Belém-Mosquiero), les festes (Batalha de flores, Festas do Carnaval), les últimes novetats en capells (Moda de chapeus), una revolta popular (Os sucessos de Maio), una processó (O cyrio), una commemoració (XXII Aniversario da Republica Brasileria). El tàndem Llopis-Baños va funcionar molt bé, però el cineasta, massa vulnerable a les febres equatorials, i amb la dona a Barcelona, va decidir tornar. Queda: «O Catalao que filmó en Amazonia».

Francesc Roca11 de Maig de 1258
Tractat de Corbeil
 dies d'ocupació francesa.

7 de novembre de 1659
Tractat dels Pirineus
 dies d'ocupació francesa.

11 de setembre de 1714
Capitulació de Barcelona
 dies d'ocupació espanyola.
 
Inici