GOOGLE TRANSLATE        Benvingut      Bienvenido   English  Welcome     Bienvenue     Willkommen     Bem-vindo     عربي     中文     日本語  
Inicio  
Si vols rebre el nostre Butlletí setmanal
Fes-te soci Col•labora amb la Fundació
Fundació: info@histocat.cat
EMAIL : Inicio
CLAU:  
  RSS   |   PUBLICITAT   |  CARRET DE LA COMPRA   |   COMANDES
Inicio
Portada          La Fundació          Enllaços          Serveis          Botiga Histocat          Club Histocat

Les investigacions
Art català
Descoberta catalana d'Amèrica
Els Àustries i Catalunya
Filosofia de la nació
Ibers. Fonament nacional
Memòria històrica
Palestra
Segle d'Or
1808

Seccions especials

Actualitat
Editorials
Qui és...?

Articles

Sabies que...?
Recomanacions
Club Histocat
Registra't

Edicions FEHC

Seleccions Histocat
  usuaris conectats ara mateix

Ruta El Laberint d'Horta. 16.09.12
Fruit de la col·laboració amb l'associació Emblecat, la Fundació d'Estudis Històrics de Catalunya us ofereix una ruta cultural pel Laberint d'Horta de...


COMPARTIR
124: Miquel Serra(1658-1733), pintor català a Marsella

124: Miquel Serra(1658-1733), pintor català a Marsella


Quatre de les 100 pintures que expliquen, segons Jean Lacouture (Histoire de la France en 100 tableaux. Paris, 1996) són d’autor català. Una d’aquestes quatre és: Marsella durant la pesta. La pintura que Lacouture recull a la seva antologia és una de les moltes que el pintor català Miquel Serra i Arbós (Tarragona, 1658-Marsella, 1733) dedicà a la històrica epidèmia de pesta que assolà la ciutat de Marsella a la segona dècada del segle XVIII. Una epidèmia en què moriren el 50% dels marsellesos.

Miquel Serra s’havia format a la cartoixa d’Escaladei, amb Joaquim Juncosa, que el féu marxar a Itàlia: Roma, Nàpols, Gènova. El 1676, Serra s’instal·là a Marsella. Hi treballaria, sense quasi interrupcions, durant cinquanta anys. Esdevindria el pintor dels convents d’alguns ordes religiosos catòlics, el retratista de la noblesa local, l’autor dels decorats de les grans òperes representades a la ciutat.

Des de 1690, fou ciutadà de dret de Marsella, per bé que s’havia casat cinc anys abans amb una marsellesa, Flora Regimond, de qui tindria cinc fills. El 1692, fou elegit síndic d’una confraria marsellesa. El 1704 anà, per poc temps, a París on fou presentat a l’Académie Royale de Peinture.

La gravíssima epidèmia de pesta que mig destruí la societat de la ciutat i el port (el més important de França i, aleshores, de  la Mediterrània occidental), capgirà els temes de la pintura de Miquel Serra. Passà de la pintura religiosa i mitològica i dels retrats de les grans personalitats del microcosmos marsellès a pintar escenes de desolació i mort a Marsella. Jean Lacouture, triant una obra de “le peintre catalan Michel Serre”, s’apunta a un valor mai posat en qüestió.

  

Francesc Roca

20 minutos11 de Maig de 1258
Tractat de Corbeil
 dies d'ocupació francesa.

7 de novembre de 1659
Tractat dels Pirineus
 dies d'ocupació francesa.

11 de setembre de 1714
Capitulació de Barcelona
 dies d'ocupació espanyola.
 
Inici