GOOGLE TRANSLATE        Benvingut      Bienvenido   English  Welcome     Bienvenue     Willkommen     Bem-vindo     عربي     中文     日本語  
Inicio  
Si vols rebre el nostre Butlletí setmanal
Fes-te soci Col•labora amb la Fundació
Fundació: info@histocat.cat
EMAIL : Inicio
CLAU:  
  RSS   |   PUBLICITAT   |  CARRET DE LA COMPRA   |   COMANDES
Inicio
Portada          La Fundació          Enllaços          Serveis          Botiga Histocat          Club Histocat

Les investigacions
Art català
Descoberta catalana d'Amèrica
Els Àustries i Catalunya
Filosofia de la nació
Ibers. Fonament nacional
Memòria històrica
Palestra
Segle d'Or
1808

Seccions especials

Actualitat

Actualitat

Editorials
Qui és...?
Sabies que...?
Recomanacions
Club Histocat
Registra't

Edicions FEHC

Seleccions Histocat
  usuaris conectats ara mateix

Ruta El Laberint d'Horta. 16.09.12
Fruit de la col·laboració amb l'associació Emblecat, la Fundació d'Estudis Històrics de Catalunya us ofereix una ruta cultural pel Laberint d'Horta de...


COMPARTIR
Obres de Sixena als museus espanyols que (casualment) Aragó no reclama

Obres de Sixena als museus espanyols que (casualment) Aragó no reclama


El Govern aragonès i l'Ajuntament de Vilanova de Sixena han reclamat i obtingut per la via judicial les 97 obres del monestir de Sixena situades al Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC) i al Museu de Lleida Diocesà i Comarcal. Per algun motiu, però, no han jutjat oportú reclamar cap de les obres del mateix monestir situades a d'altres museus –tots ells espanyols.
 
Ho denuncia Albert Velasco, conservador del Museu de Lleida Diocesà i Comarcal, que ha publicat al seu compte de Twitter tot un catàleg de peces que, fins ara, no han merescut l'atenció de les autoritats del Govern d'Aragó ni de les municipals de Vilanova:
 
 
Velasco esmenta en aquesta llista un fragment inèdit del retaule de Sixena que ha estat subhastat sense ningú se n'assabentés o volgués assabentar-se'n. Una de les peces en litigi que es conserven a Catalunya és un bressol de plata que un particular volia subhastar a Barcelona i que sí que va atreure l'atenció de les autoritats aragoneses.
 
Aquest 25 de juliol és la data límit per al trasllat provisional a Aragó de les 97 obres situades al Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC) i al Museu de Lleida Diocesà i Comarcal.
 
El rescat del 1936
 
Aquestes obres van ser rescatades per una expedició encarregada pel Govern de la Generalitat el 1936. L'agost d'aquell any, milicians de la CNT-FAI van incendiar el monestir. El saló del Tron fou absolutament destruït i molt malmeses la biblioteca i l'arxiu, a més dels robatoris que se'n van seguir. Era obvi que les pintures romàniques corrien risc de destrucció.
 
La Generalitat va enviar una missió, dirigida per mossèn Josep Gudiol, un dels grans experts en art romànic, que, amb tècniques molt complexes, va extreure les pintures del seu lloc original i les va portar al que ara és el MNAC.
 
El jutjat de primera instància i instrucció número 1 d'Osca, el passat cinc de juliol, va desestimar el recurs que la Generalitat havia interposat contra el retorn de les obres d'art a l'Aragó. La Generalitat també havia intentat paralitzar l'actuació mitjançant un incident d'execució presentat davant el Tribunal Constitucional, però aquest va ser desestimat.
 
 
 
 
El Nacional.cat
13 de juliol de 2016


11 de Maig de 1258
Tractat de Corbeil
 dies d'ocupació francesa.

7 de novembre de 1659
Tractat dels Pirineus
 dies d'ocupació francesa.

11 de setembre de 1714
Capitulació de Barcelona
 dies d'ocupació espanyola.
 
Inici